Pieczone bataty z pesto z rukoli, granatem i serem feta

Ciepłe dni sprawiają, że nie mam ochoty na mięsne dania. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na pieczone bataty, ale dziś mam dla Was lekko urozmaiconą opcję: pieczone bataty z pesto z rukoli, granatem i serem feta.

Co potrzebujemy?

  • 2-3 bataty
  • sól, pieprz, oliwa
  • ser feta
  • owoc granatu
  • rukola (ok. 100 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 10 orzechów nerkowca
  • parmezan
  • oliwa
  • sok z cytryny

Bataty myjemy i czyścimy, smarujemy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. (do miękkości wyczuwalnej widelcem).

W międzyczasie przygotowujemy pesto, miksując rukolę, oliwę, czosnek, ser, chili, orzechy nerkowca oraz sok z cytryny. Smarujemy pesto upieczone bataty, na wierzch dajemy ser feta oraz posypujemy owocami granatu.

Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *