Bardzo lubię bataty. Smakuje mi to, że są lekko słodkawe, a można przełamać ten smak czymś kwaśnym, np. kwaśną śmietaną lub pesto czy sałatką z ogórków. Postawiłam na bezglutenowe placki z batatów. Wyszły pyszne!
Co potrzebujemy?
- 2 bataty
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 pełne łyżki mąki bezglutenowej (wybrałam mieszankę Schar)
- sól i pieprz
- oliwa
- szczypta papryki wędzonej, gałki muszkatołowej, kurkumy
- kwaśna śmietana
- pomidor
- szczypiorek
Bataty ścieramy na tarce o szerszych oczkach. Tak samo robimy z cebulą. Mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, mąką, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wszystko mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i smażymy placki, do zarumienienia. Można podawać jak ja z kwaśną śmietaną, pomidorem i szczypiorkiem lub pesto z rukoli (jak w tym wpisie). Próbujcie swoich dodatków.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku
Jeden komentarz Dodaj własny