Bezglutenowe placki z batatów

Bardzo lubię bataty. Smakuje mi to, że są lekko słodkawe, a można przełamać ten smak czymś kwaśnym, np. kwaśną śmietaną lub pesto czy sałatką z ogórków. Postawiłam na bezglutenowe placki z batatów. Wyszły pyszne!

Co potrzebujemy?

  • 2 bataty
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki mąki bezglutenowej (wybrałam mieszankę Schar)
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • szczypta papryki wędzonej, gałki muszkatołowej, kurkumy
  • kwaśna śmietana
  • pomidor
  • szczypiorek

Bataty ścieramy na tarce o szerszych oczkach. Tak samo robimy z cebulą. Mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, mąką, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Wszystko mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i smażymy placki, do zarumienienia. Można podawać jak ja z kwaśną śmietaną, pomidorem i szczypiorkiem lub pesto z rukoli (jak w tym wpisie). Próbujcie swoich dodatków.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.