Mam dziś dla Was przepis z myślą o osobach, które nie jedzą mięsa (ale nie tylko). Dni stają się coraz cieplejsze, dlatego chętniej sięgamy po posiłki bardziej lekkostrawne. Proponuję Wam więc pieczone bataty z pesto z rukoli oraz serem feta.
Co potrzebujemy?
- bataty (ja użyłam 1)
- rukola
- oliwa z oliwek
- czosnek (wzięłam 2)
- chili (użyłam całe suszone)
- ser (wzięłam tarty parmezan)
- feta
- szczypiorek
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
- sól, pieprz
Bataty myjemy i czyścimy, smarujemy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. (do miękkości wyczuwalnej widelcem). W międzyczasie przygotowujemy pesto, miksując rukolę, oliwę, czosnek, ser, chili oraz sok z limonki lub cytryny. Wszystko miksujemy. Smarujemy pesto upieczone bataty, na wierzch dajemy ser feta oraz szczypiorek.
Smacznego!
Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku.
Na zdjeciu sa baklazany, nie bataty.
nie, to są pieczone bataty 🙂