Lubię makaron. Najchętniej z jakimś domowej roboty dodatkiem. Dziś wybór padł na makaron z pesto z rukoli i orzeszkami pini.
Co potrzebujemy?
- opakowanie rukoli (u mnie ok. 75 g)
- orzeszki pini (ok. garść)
- twardy ser (może być parmezan, może być inny – kawałek ok. 5 cm)
- oliwa (ok. 1/3 szklanki, na oko)
- sok z cytryny (1/2)
- czosnek (ok. 2 ząbków)
- sól, pieprz
- makaron bezglutenowy
Rukolę blendujemy z orzeszkami pini, twardym serem (pokrojonym lub startym), oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odlewamy wodę z makaronu, zostawiając na dnie garnka trochę. Wszystko mieszamy z przygotowanym pesto. Podając, posypujemy pozostałymi orzeszkami pini.
Smacznego!