Makaron z pesto z rukoli i orzeszkami pini

dnia

Lubię makaron. Najchętniej z jakimś domowej roboty dodatkiem. Dziś wybór padł na makaron z pesto z rukoli i orzeszkami pini.

Co potrzebujemy?

  • opakowanie rukoli (u mnie ok. 75 g)
  • orzeszki pini (ok. garść)
  • twardy ser (może być parmezan, może być inny – kawałek ok. 5 cm)
  • oliwa (ok. 1/3 szklanki, na oko)
  • sok z cytryny (1/2)
  • czosnek (ok. 2 ząbków)
  • sól, pieprz
  • makaron bezglutenowy

Rukolę blendujemy z orzeszkami pini, twardym serem (pokrojonym lub startym), oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odlewamy wodę z makaronu, zostawiając na dnie garnka trochę. Wszystko mieszamy z przygotowanym pesto. Podając, posypujemy pozostałymi orzeszkami pini.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.