Focaccia z pomidorkami, rozmarynem i oliwkami

dnia

To już moja druga próba z focaccią. Pierwsza nie była aż tak udana, jak się okazuje. Dlaczego? Bo ta, którą przedstawiam Wam dzisiaj powaliła mnie na kolana. Puszyste ciasto, które – jak na wypiek bezglutenowy – wyrosło wprost szalenie. Przed Wami focaccia z pomidorkami, rozmarynem i oliwkami.

Co potrzebujemy?

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka Schar)
  • 7 łyżek ciepłej wody (ok. 80 st., może być cieplejsza)
  • płaska łyżeczka cukru

Ciasto:

  • zaczyn
  • 280 g mąki bezglutenowej (1/2 mieszanka Schar, 1/2 mąka na pizzę)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 200 mln ciepłej wody

Dodatki do foccaci:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • świeży rozmaryn
  • mini pomidorki
  • oliwki
  • sól gruboziarnista

Zaczynamy od zaczynu: wszystkie składniki wkładamy do miski, czyli drożdże, mąkę, ciepłą wodę i cukier. Drożdże rozcieramy z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy i odstawiamy do urośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Teraz czas na ciasto. W większej misce umieszczamy mąkę, sól, wodę i oliwę z oliwek. Dodajemy zaczyn. Mieszamy wszystko dokładnie, do połączenia składników. Ciasto będzie gładkie, nadal może się ciut lepić do ścian miski. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Do naczynia, w którym będziemy piec focaccię, wlewamy kapkę oliwy i dokładnie rozsmarowujemy. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i rozkładamy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie wylewamy na focaccię mieszankę wody z oliwą (2 łyżeczki wody, 1 łyżeczka oliwy). Wykładamy dodatki, wciskając je w ciasto – u mnie pomidorki, oliwki, rozmaryn. Posypujemy solą i robimy małe wgniecenia palcem.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik. U mnie z termoobiegiem na 210 st. W opcji góra/dół na 220 st. Pieczemy przez ok. 30 minut.

Bezglutenowa focaccia jest bardzo(!) smaczna i jeszcze bardziej puszysta. Wręcz zaskakująco. Polecam ją wszystkim, smacznego!

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 294675903_5354676574571327_1383339337844144755_n-1024x768.jpg


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.