Te racuchy z jabłkami w wersji bez glutenu są obłędne! Puszyste i wyglądają oraz smakują jak te w wersji z glutenem.
Co potrzebujemy?
- mleko (w letniej temperaturze)
- drożdże
- mąka
- jajko
- cukier
- jabłko
- olej
- cukier puder
Drożdże(ok. 1/6 kostki) rozpuszczamy w mleku (pół szklanki) o letniej temperaturze. Dodajemy szczyptę cukru i odrobinę mąki. Czekamy aż zacznie rosnąć.
Wtedy dodajemy jajko, trochę oleju (ok. 1,5 łyżki) i mąkę oraz cukier (ok. 2 łyżeczek) – tak, by masa była gęstsza niż ciasto naleśnikowe i dała się potem wykładać na patelnię. W międzyczasie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i wszystko smażymy na patelni z olejem, wcześniej dobrze rozgrzanej. Nie może być bardzo gorąca, by placki się usmażyły i były miękkie w środku.
Posypujemy cukrem pudrem.