Rozkochałam się ostatnio w batatach. Jadłam już bezglutenowe placki, pieczone bataty z pesto z rukoli. Przyszła pora na bezglutenową zapiekankę z batatów z jajkami.

To danie, które nieco przypomina mi szakszukę. Oczywiście tylko przypomina, bo nic oprócz jajek tu nie jest wspólne.
Co potrzebujemy?
- duży batat
- mała cebula (użyłam czerwonej)
- 3 jajka
- 3-4 łyżki ricotty
- szczypiorek
- skórka z cytryny (niecała łyżeczka)
- sól, pieprz
- oliwa
Batata ścieramy na średnich oczkach, mieszamy ze startą cebulą, dodajemy sól, pieprz i mieszamy z łyżką oliwy. Firmę żaroodporną lekko smarujemy oliwą i wykładamy do niej mieszankę warzyw.
Pieczemy w piekarniku w 230 stopniach przez około 12 minut (bataty będą lekko zarumienione od góry). Wbijamy jajka i pieczemy do ścięcia białka. W międzyczasie ricottę mieszamy ze skórką cytryny, solą i pieprzem.
Nakładamy bataty, dodajemy obok ricottę i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Smak jest niesamowity!
Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.
Pyszna ta zapiekanka. Idealne śniadanie