Ciepłe dni sprawiają, że nie mam ochoty na mięsne dania. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na pieczone bataty, ale dziś mam dla Was lekko urozmaiconą opcję: pieczone bataty z pesto z rukoli, granatem i serem feta.
Co potrzebujemy?
- 2-3 bataty
- sól, pieprz, oliwa
- ser feta
- owoc granatu
- rukola (ok. 100 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 10 orzechów nerkowca
- parmezan
- oliwa
- sok z cytryny
Bataty myjemy i czyścimy, smarujemy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. (do miękkości wyczuwalnej widelcem).
W międzyczasie przygotowujemy pesto, miksując rukolę, oliwę, czosnek, ser, chili, orzechy nerkowca oraz sok z cytryny. Smarujemy pesto upieczone bataty, na wierzch dajemy ser feta oraz posypujemy owocami granatu.
Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku.
2 komentarze Dodaj własny