Pieczone bataty z pesto z rukoli, granatem i serem feta

Ciepłe dni sprawiają, że nie mam ochoty na mięsne dania. Już kiedyś pokazałam Wam przepis na pieczone bataty, ale dziś mam dla Was lekko urozmaiconą opcję: pieczone bataty z pesto z rukoli, granatem i serem feta.

Co potrzebujemy?

  • 2-3 bataty
  • sól, pieprz, oliwa
  • ser feta
  • owoc granatu
  • rukola (ok. 100 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 10 orzechów nerkowca
  • parmezan
  • oliwa
  • sok z cytryny

Bataty myjemy i czyścimy, smarujemy oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. (do miękkości wyczuwalnej widelcem).

W międzyczasie przygotowujemy pesto, miksując rukolę, oliwę, czosnek, ser, chili, orzechy nerkowca oraz sok z cytryny. Smarujemy pesto upieczone bataty, na wierzch dajemy ser feta oraz posypujemy owocami granatu.

Inspirowałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku.

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.