Uwielbiam naleśniki. Zazwyczaj jem je na słodko, ale teraz postawiłam na danie wytrawne. Zapiekane naleśniki z farszem z krewetek, sosu pomidorowego i sera przygotowałam wspólnie z partnerem. Okej, pomagałam, ale dokładnie podglądałam.
Co potrzebujemy?
- 1 szklanka mąki (wybrałam mieszankę Schar)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej, ale użyłam niegazowanej)
- szczypta soli
- oliwa
- krewetki
- chili
- szczypiorek
- czosnek
- pasata pomidorowa
- jajko
- ser
Wyrabiamy masę na naleśniki, smażymy je i odkładamy na bok.
Zaczynamy przygotowywać farsz. Smażymy jajko (jak na jajecznicę). Później to jajko kroimy w paski.
W międzyczasie rozmrażamy krewetki, obieramy je (jeśli jest taka konieczność, pamiętajcie o wykrojeniu jelita z krewetki – to taka cienka, czarna „żyłka”).
Na patelni na oliwie podsmażamy chili, dodajemy ser i czosnek. Na tej samej patelni smażymy krewetki i dodajemy szczypiorek. Wszystko mieszamy z pasatą pomidorową.
Farsz wykładamy na naleśniki i składamy je, zapiekając kilka chwil w piekarniku. Naleśniki pod koniec posypujemy serem. I zapiekamy jeszcze chwilę. Gotowe!