Zapiekane naleśniki z farszem z krewetek, sosu pomidorowego i sera

Uwielbiam naleśniki. Zazwyczaj jem je na słodko, ale teraz postawiłam na danie wytrawne. Zapiekane naleśniki z farszem z krewetek, sosu pomidorowego i sera przygotowałam wspólnie z partnerem. Okej, pomagałam, ale dokładnie podglądałam.

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka mąki (wybrałam mieszankę Schar)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej, ale użyłam niegazowanej)
  • szczypta soli
  • oliwa
  • krewetki
  • chili
  • szczypiorek
  • czosnek
  • pasata pomidorowa
  • jajko
  • ser

Wyrabiamy masę na naleśniki, smażymy je i odkładamy na bok.

Zaczynamy przygotowywać farsz. Smażymy jajko (jak na jajecznicę). Później to jajko kroimy w paski.

W międzyczasie rozmrażamy krewetki, obieramy je (jeśli jest taka konieczność, pamiętajcie o wykrojeniu jelita z krewetki – to taka cienka, czarna „żyłka”).

Na patelni na oliwie podsmażamy chili, dodajemy ser i czosnek. Na tej samej patelni smażymy krewetki i dodajemy szczypiorek. Wszystko mieszamy z pasatą pomidorową.

Farsz wykładamy na naleśniki i składamy je, zapiekając kilka chwil w piekarniku. Naleśniki pod koniec posypujemy serem. I zapiekamy jeszcze chwilę. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.