Gulasz wołowy

on

Podstawą gulaszu jest mięso. Im lepsza wołowina, tym lepsze danie. U mnie gulasz wołowy wystąpił w towarzystwie puree ziemniaczanego z chrzanem.

Co potrzebujemy?

  • wołowina na gulasz (ok. 500 g)
  • wędzony boczek (ok. 10 dag)
  • olej rzepakowy
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka wędzona
  • mąka bezglutenowa (ok. 2 łyżek)
  • bulion (ok. 700 ml)
  • papryka czerwona
  • ziemniaki
  • chrzan (ok. 2 łyżeczki)
  • masło (ok. 1 łyżki)
  • sól, pieprz

Mięso kroimy lub korzystamy z gotowego mięsa na gulasz, już pokrojonego. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy go do garnka, podsmażając bez dodatku tłuszczu. Zwiększamy ogień, dodajemy olej rzepakowy (lub inny) i wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zgnieciony i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, dodajemy paprykę wędzoną. Po wszystkim posypujemy całość mąką bezglutenową, mieszamy i jeszcze smażymy, jakieś 5 min. Dodajemy gorący bulion.

Gotujemy około 1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. I gotujemy jeszcze pół godziny.

Pod koniec gotowania gulaszu gotujemy ziemniaki, które po ugotowaniu ugniatamy na puree. Dodajemy trochę masła (ok. 1 łyżka) + chrzan.

Podajemy robiąc ścianki z ziemniaków, by gulasz nie rozlał nam się brzydko po całym talerzu.

Smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *