Gulasz wołowy

on

Podstawą gulaszu jest mięso. Im lepsza wołowina, tym lepsze danie. U mnie gulasz wołowy wystąpił w towarzystwie puree ziemniaczanego z chrzanem.

Co potrzebujemy?

  • wołowina na gulasz (ok. 500 g)
  • wędzony boczek (ok. 10 dag)
  • olej rzepakowy
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryka wędzona
  • mąka bezglutenowa (ok. 2 łyżek)
  • bulion (ok. 700 ml)
  • papryka czerwona
  • ziemniaki
  • chrzan (ok. 2 łyżeczki)
  • masło (ok. 1 łyżki)
  • sól, pieprz

Mięso kroimy lub korzystamy z gotowego mięsa na gulasz, już pokrojonego. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy go do garnka, podsmażając bez dodatku tłuszczu. Zwiększamy ogień, dodajemy olej rzepakowy (lub inny) i wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zgnieciony i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, dodajemy paprykę wędzoną. Po wszystkim posypujemy całość mąką bezglutenową, mieszamy i jeszcze smażymy, jakieś 5 min. Dodajemy gorący bulion.

Gotujemy około 1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. I gotujemy jeszcze pół godziny.

Pod koniec gotowania gulaszu gotujemy ziemniaki, które po ugotowaniu ugniatamy na puree. Dodajemy trochę masła (ok. 1 łyżka) + chrzan.

Podajemy robiąc ścianki z ziemniaków, by gulasz nie rozlał nam się brzydko po całym talerzu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *