Mam dla Was przepis na bezglutenowe chili con carne z chorizo. Podałam je z tacosami, które w składzie mają jedynie kukurydzę. Kupiłam je kiedyś w Biedronce i sprawdziły się idealnie.
Co potrzebujemy?
- 2 małe kiełbaski chorizo
- cebula
- 500-600 g mielonej wołowin
- 1/2 szklanki kawy
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- sos sojowy (ok. łyżka)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- sos sojowy
- ostra papryka
- kmin rzymski
- oregano
- cynamon
- cukier
- sól, pieprz
- tarty ser (wybrałam cheddar)
- jogurt grecki
- kolendra
- tacos (opcjonalnie)
Na patelni (większej, szerokiej, z grubym dnem lub w garnku) smażymy chorizo pokrojone w kostkę. Po podsmażeniu wyciągamy je, zostawiając pozostały tłuszcz. Na tym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy wołowinę i smażymy. Dorzucamy chorizo, wlewamy kawę, bulion, sos sojowy i gotujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy (do smaku) i mieszamy.
Dodajemy pomidory, fasolę, kukurydzę, gotujemy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy dalej przez ok. 40-50 minut. Podajemy z jogurtem greckim, kolendrą oraz tartym serem. Możemy podawać także z tacosami.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.
Pyszności! Polecam!