Bezglutenowe kotlety mielone i kotlety schabowe z kapustą kiszoną lub zasmażaną

Mam dziś dla Was przepis na bezglutenowe kotlety mielone z kapustą kiszoną. Będzie też przepis na kotlety schabowe z kapustę zasmażaną. Polecam!

Kotlety mielone z kapustą kiszoną

Co potrzebujemy?

  • mięso mielone (wybrałam z indyka)
  • bułka tarta bezglutenowa
  • jajko
  • papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi
  • kapusta kiszona
  • ziemniaki
  • masło
  • oliwa
  • sól, pieprz

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, dodajemy przyprawy. Formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na mniejszym ogniu.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później ugniatamy z masłem i solą (najlepiej morską). Podajemy z kapustą kiszoną surową, lekko odsączoną z soku.

Kotlety schabowe z kapustą zasmażaną 

  • schab podzielony na kotlety
  • bułka tarta bezglutenowa
  • dowolna mąka bezglutenowa
  • jajko
  • kapusta kiszona
  • masło klarowane/smalec
  • wrzątek (do zalania kapusty)
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • ziemniaki
  • mleko
  • masło
  • sól, pieprz

Kotlety moczymy w mleku z solą. Mniej więcej godzinę, ale im dłużej tym lepiej. Później wyciągamy je z mleka i odkładamy na ręcznik papierowy. Następnie obtaczamy je w mące, moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym lub smalcu (w ostateczności może być inny tłuszcz). Po usmażeniu wyciągamy na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później ugniatamy z masłem i solą (najlepiej morską). Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości kapusty. Później w osobnym garnku na maśle/smalcu podsmażamy trochę mąki bezglutenowej, dodajemy trochę wody z kapusty i mieszamy z kapustą. Można dodać kminek, którego ja nie dodałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *