Bezglutenowe chili con carne z chorizo

Mam dla Was przepis na bezglutenowe chili con carne z chorizo. Podałam je z tacosami, które w składzie mają jedynie kukurydzę. Kupiłam je kiedyś w Biedronce i sprawdziły się idealnie.

Co potrzebujemy?

  • 2 małe kiełbaski chorizo
  • cebula
  • 500-600 g mielonej wołowin
  • 1/2 szklanki kawy
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • sos sojowy (ok. łyżka)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 2 czerwone papryki
  • sos sojowy
  • ostra papryka
  • kmin rzymski
  • oregano
  • cynamon
  • cukier
  • sól, pieprz
  • tarty ser (wybrałam cheddar)
  • jogurt grecki
  • kolendra
  • tacos (opcjonalnie)

Na patelni (większej, szerokiej, z grubym dnem lub w garnku) smażymy chorizo pokrojone w kostkę. Po podsmażeniu wyciągamy je, zostawiając pozostały tłuszcz. Na tym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy wołowinę i smażymy. Dorzucamy chorizo, wlewamy kawę, bulion, sos sojowy i gotujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy (do smaku) i mieszamy.

Dodajemy pomidory, fasolę, kukurydzę, gotujemy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy dalej przez ok. 40-50 minut. Podajemy z jogurtem greckim, kolendrą oraz tartym serem. Możemy podawać także z tacosami.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

 

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. ewa pisze:

    Pyszności! Polecam!

Skomentuj ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.