Bezglutenowa Tarta de Santiago

Tarta de Santiago to bardzo dobre ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Nie ma tu bowiem ani grama mąki. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt? Znakomity!

Co potrzebujemy?

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru
  • skórka starta z 1 małej cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 150 g zmielonych obranych migdałów (użyłam blendera)
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Szykujemy tortownicę (ok. 23 cm).

Jajka trzeba ubić z cukrem (można dodawać stopniowo), skórką z cytryny, cynamonem. Potem dodajemy migdały, mieszamy delikatnie. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 40 min w piekarniku. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

2 Comments Dodaj swój

  1. Kama napisał(a):

    150stopni termoobieg czy tylko grzanie góra i dół? Przepis brzmi ciekawie, choć sporo cukru? tez wyjdzie przy 100g cukru?

  2. Kama napisał(a):

    Czy mozna uzyc mniej cukru? Np. 100g? Czy 150 stopni z termoobiegiem czy tylko grzanie góra i dół?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *