Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Jesień to idealny moment na to, by przygotowywać dania z dyni. Proponuję Wam dziś przepis na zupę. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, a do niej pieczone pomidorki – idealna, kremowa, przepyszna!

Co potrzebujemy?

  • dynia hokkaido (ok. 800-900 g)
  • ziemniaki (ok. 250 g)
  • oliwa
  • cebula (czerwona lub cukrowa)
  • 4 ząbki czosnku
  • mielona papryka
  • kurkuma
  • curry
  • świeży imbir
  • 1,5 szklanki bulionu jarzynowego
  • mleko kokosowe (ok. 400 ml)
  • sól, pieprz
  • kolendra
  • pomidorki koktajlowe (do nich sól, oliwa i pieprz)

Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę. Na oliwie w garnku smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterki. Dodajemy dynię i ziemniaki. Doprawiamy przyprawami, dokładamy imbir. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Miksujemy z mlekiem kokosowym.

W międzyczasie pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i pieczemy w piekarniku aż pomidorki zmiękną i lekko się zrumienią.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *