Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Jesień to idealny moment na to, by przygotowywać dania z dyni. Proponuję Wam dziś przepis na zupę. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, a do niej pieczone pomidorki – idealna, kremowa, przepyszna!

Co potrzebujemy?

  • dynia hokkaido (ok. 800-900 g)
  • ziemniaki (ok. 250 g)
  • oliwa
  • cebula (czerwona lub cukrowa)
  • 4 ząbki czosnku
  • mielona papryka
  • kurkuma
  • curry
  • świeży imbir
  • 1,5 szklanki bulionu jarzynowego
  • mleko kokosowe (ok. 400 ml)
  • sól, pieprz
  • kolendra
  • pomidorki koktajlowe (do nich sól, oliwa i pieprz)

Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę. Na oliwie w garnku smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterki. Dodajemy dynię i ziemniaki. Doprawiamy przyprawami, dokładamy imbir. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Miksujemy z mlekiem kokosowym.

W międzyczasie pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i pieczemy w piekarniku aż pomidorki zmiękną i lekko się zrumienią.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *