Jesień to idealny moment na to, by przygotowywać dania z dyni. Proponuję Wam dziś przepis na zupę. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, a do niej pieczone pomidorki – idealna, kremowa, przepyszna!
Co potrzebujemy?
- dynia hokkaido (ok. 800-900 g)
- ziemniaki (ok. 250 g)
- oliwa
- cebula (czerwona lub cukrowa)
- 4 ząbki czosnku
- mielona papryka
- kurkuma
- curry
- świeży imbir
- 1,5 szklanki bulionu jarzynowego
- mleko kokosowe (ok. 400 ml)
- sól, pieprz
- kolendra
- pomidorki koktajlowe (do nich sól, oliwa i pieprz)
Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę. Na oliwie w garnku smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterki. Dodajemy dynię i ziemniaki. Doprawiamy przyprawami, dokładamy imbir. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Miksujemy z mlekiem kokosowym.
W międzyczasie pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i pieczemy w piekarniku aż pomidorki zmiękną i lekko się zrumienią.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.
Jeden komentarz Dodaj własny