Beza z bitą śmietaną i owocami

Słodka beza, krem i kwaśne owoce – idealne połączenie. Zawsze, kiedy jadłam bezę, zastanawiałam się, czy jej przygotowanie jest trudne. Nie jest! A efekt? Nie do opisania! Przed Wami beza z bitą śmietaną i owocami.

Co potrzebujemy?

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka budyniu bezglutenowego
  • krem: 400 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, owoce (u mnie maliny i czerwona porzeczka), łyżka cukru wanilinowego oraz łyżka cukru pudru

Białka ubijamy mikserem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, stopniowo. Dodajemy budyń, sok z cytryny. Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy formę okręgu. Dla ułatwienia można sobie taki okręg narysować.

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, a po włożeniu bezy zmniejszamy na 150 stopni i pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy bezy z piekarnika. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, czyli ok. 2 godziny.

Teraz czas na krem. Ubijamy śmietankę, dodajemy stopniowo mascarpone, cukier wanilinowy, cukier puder. Wykładamy krem na ostudzoną bezę i wykładamy na wierzch owoce.

Smacznego!

PS

Drugie podejście do bezy było zdecydowanie bardziej udane. Jednak prawdą jest, że praktyka czyni mistrza!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *