Zupa kreolska (Sopa Criolla) to danie peruwiańskie. Jest lekko kwaskowa, lekko mleczna, wyczuwalna pikantność. Przygotowanie jej nie jest trudne, a smak wynagradza czekanie na to, aż się ugotuje.
Co potrzebujemy?
- wołowina (ok. 250-300 g, u mnie z udźca)
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- czosnek (ok. 3 ząbków)
- bulion wołowy ok. 1 l
- mleko skondensowane (niesłodzone)
- makaron spaghetti
- łyżka koncentratu pomidorowego
- jajko (ugotowane w koszulce)
- 2 łyżki octu
- aji (zastąpiłam ostrą pastą z papryki, może być chili)
- sól, pieprz, oregano
Mięso kroimy w plasterki, oprószamy solą, pieprzem i smażymy w garnku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażymy, aż będą lekko złote. Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, koncentrat i paprykę ostrą. Smażymy chwilę i dodajemy bulion. Gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Do gorącego wywaru wrzucamy makaron, a gdy już się ugotuje, dolewamy mleko skondensowane. Zupę podajemy z jajkiem w koszulce (można przygotować osobno i po prostu dorzucić do zupy).
Smacznego!