Zupa kreolska (Sopa Criolla)

dnia

Zupa kreolska (Sopa Criolla) to danie peruwiańskie. Jest lekko kwaskowa, lekko mleczna, wyczuwalna pikantność. Przygotowanie jej nie jest trudne, a smak wynagradza czekanie na to, aż się ugotuje.

Co potrzebujemy?

  • wołowina (ok. 250-300 g, u mnie z udźca)
  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula
  • czosnek (ok. 3 ząbków)
  • bulion wołowy ok. 1 l
  • mleko skondensowane (niesłodzone)
  • makaron spaghetti
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • jajko (ugotowane w koszulce)
  • 2 łyżki octu
  • aji (zastąpiłam ostrą pastą z papryki, może być chili)
  • sól, pieprz, oregano

Mięso kroimy w plasterki, oprószamy solą, pieprzem i smażymy w garnku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażymy, aż będą lekko złote. Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, koncentrat i paprykę ostrą. Smażymy chwilę i dodajemy bulion. Gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Do gorącego wywaru wrzucamy makaron, a gdy już się ugotuje, dolewamy mleko skondensowane. Zupę podajemy z jajkiem w koszulce (można przygotować osobno i po prostu dorzucić do zupy).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.