Zupa, która rozgrzewa i której smaki mieszają się idealnie. A w niej bataty, kurczak, pasta curry, zblendowane ziemniaki, sos rybny… Jest pysznie!

Co potrzebujemy?
- oliwa
- 1,5 łyżki pasty curry
- ok. 3 średnich ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- puszka mleczka kokosowego
- ok. 2 średnich batatów
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z limonki
- płatki chili
W garnku na oliwie podsmażamy pastę curry, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion i doprowadzamy do zagotowania. Potem gotujemy do miękkości ziemniaków.
Całość miksujemy. Najlepiej po ostudzeniu, żeby ostrza blendera nam się nie stępiły. Dodajemy pokrojone w kostkę bataty, mleczko kokosowe i znów gotujemy. Dorzucamy mięso z kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości batatów, ok. 20 min. Mieszamy co jakiś czas.
Pod koniec sos rybny, sok z limonki, do podania płatki chili.

To danie jest naprawdę pyszne. Idealnie rozgrzewające. Polecam!