Zupa czosnkowa

Pogoda nie rozpieszcza, mimo że mamy połowę kwietnia i wszyscy tęsknią za słońcem. Dlatego dziś zupa czosnkowa – idealnie rozgrzewająca, delikatna w konsystencji i ciekawa w smaku.

Co potrzebujemy?

  • cebula czerwona
  • łyżka masła klarowanego
  • pół łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)
  • ziemniaki (ok. 4-5)
  • czosnek (2 główki)
  • sól, pieprz, tymianek, kminek
  • śmietana 30 proc.
  • grzanki

W garnku roztapiamy masło klarowane i oliwę. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucamy obrany czosnek i gotujemy kolejne 15 min na średnim ogniu.

Po tym czasie dodajemy przyprawy i śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Studzimy zupę.

Blendujemy na gładką masę, ale dopiero po co najmniej lekkim ostudzeniu. Gorąca zupa może sprawić, że blender się stępi. Podajemy z grzankami. Dla ozdoby można lekko polać sosem balsamicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.