Mam dla Was przepis na domowe bułki bezglutenowe, które smakują bardzo dobrze, a są proste w przygotowaniu.
Co potrzebujemy?
- 230 g mąki (u mnie mieszanka uniwersalna Grano)
- 100 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (albo 20 g świeżych)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, miękkiego, w temp. pokojowej
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy, do momentu, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski. Wtedy wyrabiamy przez ok. 5 minut i odstawiamy ciasto na jakieś 10 minut. Potem znów wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste. Przekładamy je do miski lekko wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (podane składniki to 4 bułki). Z każdej formujemy bułkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na jakieś 45 minut, do wyrośnięcia. Bułki można naciąć ostrym nożem.
Bułki pieczemy w nagrzanym do 225 st. piekarniku przez ok. 15- 17 minut. U mnie grzałka góra i dół. Jeśli chcecie piec w piekarniku z termoobiegiem, obniżcie temperaturę o jakieś 20 stopni.