Domowe bułki bezglutenowe

Mam dla Was przepis na domowe bułki bezglutenowe, które smakują bardzo dobrze, a są proste w przygotowaniu.

Co potrzebujemy?

  • 230 g mąki (u mnie mieszanka uniwersalna Grano)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (albo 20 g świeżych)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, miękkiego, w temp. pokojowej

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy, do momentu, aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski. Wtedy wyrabiamy przez ok. 5 minut i odstawiamy ciasto na jakieś 10 minut. Potem znów wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste. Przekładamy je do miski lekko wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (podane składniki to 4 bułki). Z każdej formujemy bułkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na jakieś 45 minut, do wyrośnięcia. Bułki można naciąć ostrym nożem.

Bułki pieczemy w nagrzanym do 225 st. piekarniku przez ok. 15- 17 minut. U mnie grzałka góra i dół. Jeśli chcecie piec w piekarniku z termoobiegiem, obniżcie temperaturę o jakieś 20 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.