Bezglutenowe brownie a’la Lava Cake

Upiekłam brownie, które jest czymś w rodzaju Lava Cake, czyli chrupiące z zewnątrz, a płynne w środku.

Co potrzebujemy?

  • 250 g czekolady (może być wyłącznie gorzka, u mnie pół na pół ze zwykłą)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 mąki (u mnie mieszanka uniwersalna Grano)
  • 6 jajek

Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Ale stopniowo. Masa jest gęsta i lśniąca? Dodajemy żółtko, jedno po drugim.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, studzimy. Wlewamy masę do przygotowanej ubitej masy. Powoli.

Dodajemy przesianą mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 200 st. przez 10-12 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ciasto jest wypieczone z zewnątrz. W razie potrzeby wydłużamy lekko czas pieczenia.

Ciasto podałam z bitą śmietaną i udekorowałam liściem mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.