Upiekłam brownie, które jest czymś w rodzaju Lava Cake, czyli chrupiące z zewnątrz, a płynne w środku.

Co potrzebujemy?
- 250 g czekolady (może być wyłącznie gorzka, u mnie pół na pół ze zwykłą)
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 50 mąki (u mnie mieszanka uniwersalna Grano)
- 6 jajek
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Ale stopniowo. Masa jest gęsta i lśniąca? Dodajemy żółtko, jedno po drugim.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, studzimy. Wlewamy masę do przygotowanej ubitej masy. Powoli.
Dodajemy przesianą mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 200 st. przez 10-12 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ciasto jest wypieczone z zewnątrz. W razie potrzeby wydłużamy lekko czas pieczenia.

Ciasto podałam z bitą śmietaną i udekorowałam liściem mięty.