Najbardziej popularne ciasto w Polsce? Większość osób pewnie wskazałoby sernik. Dziś mam dla Was przepis na sernik tradycyjny, który wychodzi przepyszny!
Co potrzebujemy?
- 1 kg zmielonego twarogu (gotowy można kupić w każdym sklepie)
- 250 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki (może być ziemniaczana lub jak u mnie mix uniwersalny Grano)
- szczypta soli
Rozdzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ubijamy na puszysto, stopniowo dodając po jednym żółtku, na przemian z łyżką cukru pudru. Dokładnie wszystko ze sobą ubijamy. Zmniejszamy lekko obroty miksera i dodajemy zmielony ser. Wszystko łączymy ze sobą. Teraz czas na cukier waniliowy, śmietanę 36%, mąkę. Wszystko mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Mieszamy je delikatnie z przygotowaną wcześniej masą. Wylewamy masę do przygotowanej wcześniej tortownicy, którą wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni – góra, dół. Jeśli termoobieg – temp. nieco niższa. Pieczemy ok. 60 minut. Sernik studzimy stopniowo ochładzając jego temperaturę – najpierw lekko otwieramy piekarnik, wysuwamy sernik, aż do wyjęcia go całkowicie.
Sernik możemy ozdobić, np. polewając go – jak u mnie – białą i zwykłą czekoladą. Można go również polać polewą po całości – według Waszego uznania.
Sernik wychodzi bardzo wilgotny i je się go z ogromną przyjemnością. Warto poczekać dzień przed dorwaniem się do niego, wtedy jest jeszcze lepszy. Smacznego!
Na blogu znajdziecie również przepis na: