Kochani, kolejnym ciastem, jakie upiekłam na święta jest świąteczny sernik z rodzynkami na czekoladowym spodzie.
Co potrzebujemy?
Spód:
tabliczka ciemnej czekolady bezglutenowej (ja użyłam Goplany)
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
Masa serowa:
1 kg sera (kupiłam gotowy w wiaderku)
1 szklanka cukru i 4 łyżki osobno
8 jaj (białka i żółtka osobno)
2 cukry waniliowe
400 gram schłodzonej śmietany kremówki (36 %)
1 budyń śmietankowy (w proszku)
1 łyżka mąki
2 łyżeczki kisielu cytrynowego (w proszku)
rodzynki
szczypta soli
Spód:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Po roztopieniu studzimy, by była lekko ciepła. Masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste. W drugiej miseczce ubijamy jajko na pianę (nie musi być sztywna). Łączymy składniki w takiej kolejności: do masła z cukrem dajemy letnią czekoladę, mąkę i ubite jajko. Masę przekładamy do formy, rozkładamy równo i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w 170 stopniach.
Masa serowa:
Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Do dużej miski z utartym żółtkiem dodajemy stopniowo cały ser i ucieramy dalej. Następnie dodajemy budyń i kisiel oraz łyżkę mąki, ucieramy na gładką masę.
Do drugiej miski dodajemy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier waniliowy i szklankę cukru, cały czas ubijając. Piana musi być bardzo gęsta.
Do trzeciej miski wrzucamy śmietanę kremówkę i ubijamy. Gdy zauważymy że śmietana już nam się prawie ubiła to dodajemy łyżkę cukru i jeszcze chwilkę ubijamy. Musimy uważać, by nie robić tego za długo.
Do masy serowej dodajemy śmietanę kremówkę i dodajemy ubite białko, wszystko delikatnie mieszając (nie używamy do tego miksera). Na sam koniec dodajemy rodzynki.
Wykładamy masę na lekko ostudzony spód. Pieczemy w 150 stopniach przez około 2 godziny.
Smacznego!
Jaki cukier waniliowy jest bezglutenowy?
Weroniko, ja użyłam takiego: http://schowekzdrowia.pl/shop/images/thumbnails/thumbnails/drozdze_bezglutenowe.JPG.thumb_101x150.jpg
Jaki rodzaj mąki bezglutenowej został użyty – czy to któraś z gotowych mieszanek, ewentualnie jakiej firmy??
Kucharz z Balvitenu 😉
witam jaki rozmiar formy? 🙂
Zamiast cudować z maką bezglutenową, zawierającą mnóstwo konserwantów i chemii, warto uświadomić sobie że makę można zastąpic mączką z dowolnych orzechów a także mąką ryżową czy kukurydzianą. Poza tym mozna upiec sernik wiedeński bez spodu z dodatkiem maki ziemniaczanej jako zagęstnika.
Ja zamiast mąk bezglutenowych (te mieszanki tona chemii) dodaje mąkę ziemniaczaną+kukurydzianą+ryżową w sumie mają fajną konsystencję.
Witam. Jakiej firmy rodzynki?
Tu chyba akurat Bakalland.