Sernik to ciasto, które bardzo często ląduje na naszych świątecznych (i nie tylko) stołach. Dziś mam dla Was przepis na sernik krówkowy. Jest pyszny!

Co potrzebujemy? (tortownica 24-25 cm)
- Opakowanie bezglutenowych herbatników (na spód)
- Masło 60 g
Masa serowa
- Twaróg mielony 1 kg
- 10 krówek
- Śmietana słodka
- 3 jajka
- Cukier 5 łyżek
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy
Polewa
- 10 krówek
- Śmietana słodka
Krówki do dekoracji (5)
Herbatniki rozdrobnić w miseczce. Masło rozpuścić. Mieszamy wszystko i wykładamy dno blachy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krówki roztop ze śmietaną. Masa musi być jak miód, taka konsystencja. Ostudzić. Dodać do masy serowej.
Ser zmiksuj z masą z krówek, jajkami, proszkiem budyniu i cukrem. Na małych obrotach miksera, do połączenia. Masa do wylania na herbatniki.
Pieczemy przez 130 stopni przez ok. 80-90 min. Na wierzchu powinien być lekko przyrumieniony. Jeśli pęka to nic.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jak się ostudzi: krówki roztapiamy ze śmietaną. Polewamy ostudzone ciasto. Dekorujemy pokruszonymi krówkami (wcześniej można włożyć do lodówki, będzie łatwiej kruszyć).
Jeden komentarz Dodaj własny