Bezglutenowe spaghetti all’Amatriciana

Mam dziś dla Was przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron all’Amatriciana. Amatriciana to włoski sos do makaronu na bazie podsmażonego, drobno pokrojonego mięsa, pomidorów i sera. W Rzymie sos ten nazywany jest matriciana. Mimo że nazwa brzmi poważnie, przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Zachęcam!

Co potrzebujemy?

  • spaghetti (wykorzystałam bezglutenowe z Biedronki)
  • oliwa (ok. 1-2 łyżek)
  • 1 cebula (wykorzystałam czerwoną)
  • pancetta lub wędzony boczek (wybrałam pancettę, ok. 100-120 g, gluten free z Biedronki)
  • ok. 5 dużych lub 10 małych plasterków salami
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej (lub podobnej)
  • 1-2 suszone papryczki chili lub szczypta płatków
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów z puszki (krojonych)
  • starty ser (może być parmezan lub podobny)
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania sosu. Ten fragment jest najbardziej pracochłonny. W garnku rozgrzewamy oliwę i dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy i dodajemy chili (lub płatki). Znów smażymy i dorzucamy pokrojone mięso (pancetta, salami, szynka) i dorzucamy do garnka. Smażymy do zarumienienia. Teraz czas na dorzucenie koncentratu, chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Chwilę tak gotujemy i dodajemy 2 puszki pomidorów. Wszystko mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. godzinę, nie zapominając o tym, żeby raz na jakiś czas zamieszać.

Gotujemy makaron według instrukcji. Ja najbardziej lubię al dente. Po ugotowaniu zostawiamy troszkę wody w makaronie (ok. 4 łyżek) i dorzucamy do makaronu przygotowany, wcześniej doprawiony, sos. Chwilę mieszamy i podajemy, posypując startym serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.