Ostatni raz żurek jadłam… ponad 6 lat temu, czyli jeszcze przed przejściem na dietę bezglutenową. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy w tym roku na święta tata przygotował zakwas na bazie mąki bezglutenowej i dzięki temu na stole pojawił się… żurek bezglutenowy.
Zakwas (słoik litrowy)
- 5 łyżek mąki bezglutenowej (mieszanka kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej)
- 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- zalać letnią wodą
Wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Codziennie mieszać. Do czasu skwaszenia. Jak będzie czuć, że kwaśne, zakręcić i do lodówki. Po zakwaszeniu użyć do tygodnia.
Wywar (ok. 2-2.5 l)
- Włoszczyzna
- Kilka suszonych grzybów pokrojone
- 1 cebula
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 2-3 ząbki czosnku zgniecione
- Sól
- Pieprz
- Lekko wędzona opcja: wędliny
- Mocno wędzona opcja: kości wędzone
- Boczek
- Cebula
- Kiełbasa Śląska
- Masło
Gotować do uzyskania wywaru. Po ugotowaniu odcedzić. Mięso i grzyby zostawić. Warzywa wyciągnąć.
ŻUREK z ziemniakami – ziemniaki w kostkę jak do zupy i gotowanie do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków w całości biała kiełbasa. Przedziurkowana w kilku miejscach, żeby puściła soki.
Boczek (w kostkę), kiełbasa Śląska (w plasterki) – podsmażamy na maśle. Dodajesz pokrojoną w kostkę cebulę. I do zupy.
Zakwas dobrze wymieszać i dodać do wywaru wg smaku. Można dodać chrzan, żeby doprawić wg uznania.
* w innych przepisach podpowiadają, że zakwaszenie zakwasu można przyspieszyć 2-3 łyżki kwasu z ogórków lub kapusty (niepasteryzowane)
Jeden komentarz Dodaj własny