Bardzo spodobała mi się tradycja, w ramach której to Wy na Instagramie wybieracie danie, które później przygotowuję. W ostatnich dniach wybór padł na meksykańskie danie. Proste i smaczne!
Co potrzebujemy?
- oliwa
- cebula (czerwona lub biała)
- czosnek (ok. 3 ząbków)
- podwójny filet z kurczaka
- czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów krojonych (z czosnkiem – mój wybór)
- ser żółty do posypania (u mnie mozzarella)
- kolendra
- kmin rzymski
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka papryka
- ostra papryka
Na głębokiej patelni wlewamy i rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz paprykę. Wszystko smażymy. Przesuwamy na bok i dodajemy kurczaka, którego przyprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim, smażymy dalej. Dodajemy kukurydzę, fasolę, mieszamy i dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Ściągamy pokrywę, posypujemy serem i gotujemy aż ser się rozpuści. Przy podaniu posypujemy kolendrą.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.
Pyszniutkie 🙂 Niesamowity smak