Meksyk na talerzu

Bardzo spodobała mi się tradycja, w ramach której to Wy na Instagramie wybieracie danie, które później przygotowuję. W ostatnich dniach wybór padł na meksykańskie danie. Proste i smaczne!

Co potrzebujemy?

  • oliwa
  • cebula (czerwona lub biała)
  • czosnek (ok. 3 ząbków)
  • podwójny filet z kurczaka
  • czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów krojonych (z czosnkiem – mój wybór)
  • ser żółty do posypania (u mnie mozzarella)
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka
  • ostra papryka

Na głębokiej patelni wlewamy i rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz paprykę. Wszystko smażymy. Przesuwamy na bok i dodajemy kurczaka, którego przyprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim, smażymy dalej. Dodajemy kukurydzę, fasolę, mieszamy i dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Ściągamy pokrywę, posypujemy serem i gotujemy aż ser się rozpuści. Przy podaniu posypujemy kolendrą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. agata pisze:

    Pyszniutkie 🙂 Niesamowity smak

Skomentuj agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.