Aksamitny kurczak z ryżem z warzywami. Przepis jest bardzo prosty, a to połączenie smaków zaskakuje.

Co potrzebujemy?
- 2-3 filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- 10 łyżek sosu sojowego bezglutenowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- kawałek startego imbiru
- torebka brązowego ryżu
- cebula (może być czerwona lub inna)
- łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- papryka spiczasta
- mała puszka zielonego groszku
- 2 łyżeczki sosu sojowego bezglutenowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. W międzyczasie ugotować ryż, który będzie gotował się jakieś 30 minut. Na patelnię wlewamy składniki sosu (mieszamy w miseczce olej, sos sojowy, ocet ryżowy, miód). Dodajemy starty czosnek i imbir. Wszystko trzeba zagotować.
Dorzucamy do tego kurczaka i przykrywamy patelnię, by kurczak się dusił. Następnie zdjąć pokrywę i gotować, raz na jakiś czas przewracając mięso.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać starty czosnek, groszek. Następnie paprykę pokrojoną w kostkę oraz na koniec ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Podsmażyć, cały czas mieszając.