W gotowaniu nie możemy być nudy. Mam dla Was pomysł, czym można faszerować jajka, by były i smaczne, i ładne. W tym wpisie znajdziecie pomysł na jajka faszerowanie guacamole, kawiorem czarnym i czerwonym.
Jajka faszerowane guacamole
- jajka (ile chcemy)
- awokado
- sok z limonki (lub cytryny)
- ząbek czosnku
- chili (ile lubicie ostrości)
- oliwa (ok. 2-3 łyżeczek)
- świeża kolendra/szczypiorek
- średniej wielkości pomidor (lub kilka koktajlowych)
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i kroimy na pół (wzdłuż). Delikatnie wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je w miseczce, do której dodajemy miąższ z awokado, który rozgniatamy i skrapiamy limonką.
Dodajemy starty czosnek, posiekane chili, oliwę, kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do pasty. Wszystko mieszamy. Jajka wypełniamy przygotowanym farszem i już!
Jajka faszerowane kawiorem
- kawior (czerwony lub czarny – na zdjęciu jeden i drugi)
- majonez (lub jogurt grecki, gęsty)
- pieprz
- jajka
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, kroimy na pół wzdłuż i delikatnie wyciągamy żółtka. Rozgniatamy je widelcem, mieszamy z majonezem i kawiorem. Wszystko doprawiamy pieprzem. Sól nie jest konieczna, bo kawior już jest słony.
Najlepiej na talerzu prezentuje się miks jajek z różnym farszem. Wszystko nie jest tak jednolite i wygląda jeszcze weselej.
Smacznego!