Przychodzi taki moment, że kompletnie nie mam pomysłu, co ugotować. Zaglądam wtedy do lodówki, sprawdzam, co mam w szafce i przygotowuję na bazie tego coś szybkiego. Dziś wybór padł na makaron z sosem serowym.

Co potrzebujemy?
- makaron bezglutenowy
- ulubione sery (u mnie kozi i pleśniowy)
- śmietana 30%
- rzeżucha (lub natka pietruszki)
- chili
- pieprz
Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu zostawiamy trochę wody z gotowania. Wlewamy śmietanę, dorzucamy pokruszone sery – u mnie kozi oraz pleśniowy (bezglutenowe). Czekamy aż się roztopią, gotując je na małym ogniu. Dorzucamy posiekaną papryczkę chili, doprawiamy pieprzem. Sól jest w tym daniu niepotrzebna, bo same sery są już słone. Ale jeśli będziecie uważać, że Was sos nie jest wystarczająco wyrazisty, możecie go dosolić.
Po wyłożeniu do miseczki posypujemy rzeżuchą (nadaje lekko ostrego smaku) lub natką pietruszki.
Smacznego!