Biała kiełbasa zapiekana z miodem i chili, pieczone bataty i kapusta kiszona

Po świętach została mi biała kiełbasa, z którą chciałam zrobić coś więcej, niż po prostu ugotować. Dlatego zdecydowałam się na zapieczenie jej i podanie z pieczonymi batatami oraz kapustą kiszoną. Powstało pyszne danie.

Co potrzebujemy?

  • kiełbasa biała parzona/surowa, bezglutenowa (u mnie 5)
  • papryczka chili
  • cebula szalotka (u mnie 2, ale może być i czerwona lub zwykła)
  • łyżka miodu
  • papryka słodka i ostra
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy
  • bataty (u mnie 2 średniej wielkości)
  • kapusta kiszona (lub inny dodatek, ale ona dobrze współgra smakowo)
  • rzeżucha do posypania batatów

Do miski wrzucamy ponacinaną kiełbasę białą parzoną (jeśli surowa – nie nacinamy). Dodajemy posiekaną drobno chili i pokrojoną cebulę. Mieszamy z papryką ostrą i słodką, tymiankiem, miodem i oliwą. Zostawiamy do „zamarynowania”.

Wykładamy całość do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w 220 stopniach. W międzyczasie (po 20 min) dodajemy pokrojone bataty. Wszystko pieczemy razem.

Wykładamy kiełbasę, bataty i kapustę kiszoną. Bataty posypujemy rzeżuchą lub inną zieleniną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *