Po świętach została mi biała kiełbasa, z którą chciałam zrobić coś więcej, niż po prostu ugotować. Dlatego zdecydowałam się na zapieczenie jej i podanie z pieczonymi batatami oraz kapustą kiszoną. Powstało pyszne danie.

Co potrzebujemy?
- kiełbasa biała parzona/surowa, bezglutenowa (u mnie 5)
- papryczka chili
- cebula szalotka (u mnie 2, ale może być i czerwona lub zwykła)
- łyżka miodu
- papryka słodka i ostra
- tymianek
- 2 łyżki oliwy
- bataty (u mnie 2 średniej wielkości)
- kapusta kiszona (lub inny dodatek, ale ona dobrze współgra smakowo)
- rzeżucha do posypania batatów
Do miski wrzucamy ponacinaną kiełbasę białą parzoną (jeśli surowa – nie nacinamy). Dodajemy posiekaną drobno chili i pokrojoną cebulę. Mieszamy z papryką ostrą i słodką, tymiankiem, miodem i oliwą. Zostawiamy do „zamarynowania”.

Wykładamy całość do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w 220 stopniach. W międzyczasie (po 20 min) dodajemy pokrojone bataty. Wszystko pieczemy razem.
Wykładamy kiełbasę, bataty i kapustę kiszoną. Bataty posypujemy rzeżuchą lub inną zieleniną.
Smacznego!