Indyk zawijany z boczkiem w sosie z gorgonzoli

Mam dziś dla Was przepis na zawijaniec w sosie z sera pleśniowego (tak, jest bezglutenowy).  Indyk zawijany w cienki boczek w sosie z gorgonzoli. Do tego puree lub domowe frytki, jak sobie wybierzecie.

Co potrzebujemy?

  • filet z indyka (ok. 500 g)
  • plasterki wędzonego boczku (po dwa na każdy kawałek indyka)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • opakowanie sera gorgonzoli (wybrałam ostrzejszą wersję)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki (do puree masło, sól/do frytek oliwa, ulubione przyprawy)

Mięso czyścimy, kroimy na kawałki i rozbijamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Uwaga na sól, ponieważ boczek jest słony. Kawałki mięsa zawijamy w boczek. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy oliwę. Smażymy zawinięte mięso z dwóch stron, aż boczek się zarumieni. Zdejmujemy mięso z patelni, wylewamy resztę tłuszczu, wycieramy ją ręcznikiem. Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony ser pleśniowy. Mieszamy i podgrzewamy, aż ser się roztopi. Wkładamy mięso i gotujemy jeszcze chwilę.

W zależności od tego, co wybieramy, przygotowujemy ziemniaki na ulubiony sposób. Przepis na domowe frytki znajdziecie tu.

Jeśli mięso z sosem będziemy podgrzewać na drugi dzień, a sos już zdąży mocno zgęstnieć, można go rozcieńczyć bulionem.

Przepis inspirowany niezastąpioną Kwestią Smaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.