Wiem, że nie ma nic prostszego, niż przygotowanie domowych frytek. Ale zapewniam Was, że frytki frytkom nierówne. Mam dziś dla Was przepis na frytki, które będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a dodatkowo będą przepysznie przyprawione.
Co potrzebujemy?
- ziemniaki (zależy, jaki macie głód, tyle ich potrzebujecie)
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy (u mnie czosnek, natka pietruszki, papryka wędzona)
- sól
Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w słupki (takie, jakie frytki lubimy). Wrzucamy do miseczki i dodajemy do nich oliwę z oliwek, ulubione przyprawy. Wszystko mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na około 220 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy frytki do zarumienienia na zewnątrz. U mnie trwało to niecałe 20 minut.
PS Uważajcie, kupując gotowe frytki (mrożone), niektóre z nich są oprószane mąką. Zawsze lepiej, zdrowiej i smaczniej przygotować je samodzielnie.
Jeden komentarz Dodaj własny