Pulpeciki w sosie pieczarkowym z pieczonymi batatami

Mam dziś dla Was przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowym z batatami. Zamiast batatów możecie wybrać ziemniaki (w formie puree lub zwykłe), ryżem lub domowymi kluseczkami bezglutenowymi.

  • 5-6 większych pieczarek
  • 500 g mielonego mięsa (moje było wieprzowo-wołowe)
  • cebula cukrowa (może być czerwona lub zwykła)
  • 3-4 ząbki czosnku (można dodać mniej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być drobiowy)
  • łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej, ale może być wędzona lub ostra)
  • mąka bezglutenowa (wybrałam fińskiej marki, ale może być jakakolwiek)
  • śmietana (nieobowiązkowa)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, na której zeszklimy posiekaną drobno cebulkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Po podsmażeniu połowę dorzucamy do mięsa mielonego, resztę zostawiamy.

W międzyczasie pieczemy bataty w 180 st. przez ok. 20-30 minut.

Na patelnię z cebulką dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Jeśli pieczarki są duże, można pokroić na nieco mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i smażymy. Zdejmujemy z patelni.

Do mięsa dorzucamy bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól, pieprz. Wyrabiamy mięso, formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na tej samej patelni. Wlewamy gorący bulion. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Możemy raz na jakiś czas przemieszać.  Potem dodajemy pieczarki i chwilę gotujemy.  Na koniec możemy (to nie jest obowiązkowe) zagęścić sos śmietaną lub mąką.

Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.