Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Skoro mamy sezon na truskawki, żal byłoby tego nie wykorzystać. Postanowiłam więc zrobić ciasto z truskawkami. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt – znakomity.

Co potrzebujemy?

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (dałam niepełną)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 240 g mąki bezglutenowej (wybrałam mieszankę Schar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka truskawek
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (piekłam na opcji góra/dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę (moja miała ok. 26 cm).

Jajka wbijamy do miski, do której dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy na puszysty krem na wysokich obrotach. Plus minus przez 10 minut, ale może być ciut krócej.

Cienkim strumieniem dodajemy olej, miksujemy dalej. Do osobnej miski dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (bezglutenowym) oraz sodą, wszystko mieszamy. Dodajemy do masy stopniowo, miksujemy na najmniejszych obrotach.

Ciasto wykładamy do tortownicy, wykładamy na wierzch truskawki i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy, wbijając patyczek w ciasto. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Inspiracją był przepis Kwestii Smaku.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

3 Comments Dodaj swój

  1. Olga pisze:

    Ciasto zapowiadało się świetnie, ale chyba popełniłam jakiś błąd, bo po 45 minutach wierzch się prawie przypalił a środek był całkowicie surowy, tak że całość falowała jak galareta . Zdarlam ten upieczony wierzch i został zjedzony ze smakiem 😉 Czy powodem porażki mogła być mniejsza tortownica niż w przepisie (23)? Na pewno wrócę do przepisu, ale chciałabym żeby następnym razem się udało.

    1. Może źle ustawiony sposób pieczenia? Bo moim zdaniem to mogło być problemem… 🙁
      Proszę spróbować z ustawieniem termoobieg (lub ew. góra/dół), a potem sama góra.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *