Zupa z pieczonych pomidorów

Jesień mamy w tym roku piękną. Cudowne barwy w parkach i na straganach z warzywami. Żal nie wykorzystać okazji i nie przygotować czegoś na przykład z pomidorów. Mam dziś dla Was propozycję na zupę z pieczonych pomidorów. Jest przepyszna! Niech argumentem za tym, że jest naprawdę smaczna, będzie to, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, bo została wyjedzona przez domowników niemal z garnka.

Co potrzebujemy?

  • 1,3 kg pomidorów
  • główka czosnku
  • bulion warzywny (ok. szklanki)
  • sos sojowy bezglutenowy
  • ocet winny
  • papryka ostra
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pomidory kroimy na połówki, wycinamy z nich twardsze części i ciasno układamy na blasze. Pomiędzy wkładamy ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy je oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w 180 stopni przez ok. 75 minut.

Po upieczeniu pomidorów wrzucamy je do garnka wraz z oliwą i sokiem, który wypłynie. Dodajemy czosnek, obierając go z łupinek. Zalewamy wszystko gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko, a później miksujemy na w miarę gładką masę.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *