Zupa z pieczonych pomidorów

Jesień mamy w tym roku piękną. Cudowne barwy w parkach i na straganach z warzywami. Żal nie wykorzystać okazji i nie przygotować czegoś na przykład z pomidorów. Mam dziś dla Was propozycję na zupę z pieczonych pomidorów. Jest przepyszna! Niech argumentem za tym, że jest naprawdę smaczna, będzie to, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, bo została wyjedzona przez domowników niemal z garnka.

Co potrzebujemy?

  • 1,3 kg pomidorów
  • główka czosnku
  • bulion warzywny (ok. szklanki)
  • sos sojowy bezglutenowy
  • ocet winny
  • papryka ostra
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pomidory kroimy na połówki, wycinamy z nich twardsze części i ciasno układamy na blasze. Pomiędzy wkładamy ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy je oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w 180 stopni przez ok. 75 minut.

Po upieczeniu pomidorów wrzucamy je do garnka wraz z oliwą i sokiem, który wypłynie. Dodajemy czosnek, obierając go z łupinek. Zalewamy wszystko gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko, a później miksujemy na w miarę gładką masę.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *