Mam dziś dla Was przepis z cyklu „na winie”, czyli danie przygotowane z tego, co się nawinie… Wpadłam na pomysł wykorzystania tego, co mam w lodówce i na półce w kuchni. Wybór padła na makaron z boczkiem, serem pleśniowym w sosie śmietanowym. To danie, które idealnie sprawdzi się jako domowa dieta pudełkowa. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Co potrzebujemy?
- makaron bezglutenowy
- ser pleśniowy
- cebula
- śmietana 30%
- boczek
- kolendra (opcjonalnie)
- bazylia (opcjonalnie)
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Bez dodatku tłuszczu, bo sam boczek jest wystarczająco tłusty. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną, wszystko smażymy i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Wrzucamy ugotowany makaron, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystko mieszamy. Możemy dodać kolendrę i bazylię.