Pieczona dorada z kaszą z warzywami

Dorada pieczona z szalotką i bazylią, a do tego kasza gryczana z blanszowanym kalafiorem, selerem, porem, cebulą w pomidorach

Wiele osób na diecie bezglutenowej miewa problemy z rozgryzieniem, jakie kasze są dla nas bezpieczne, a jakie nie. Z pomocą przychodzi Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które na swojej stronie wylicza, co możemy jeść, a czego unikać.

Źródło: celiakia.pl

Jak widzicie, kasza gryczana to kasza, którą możemy jeść. Dlatego też wylądowała ona na moim stole.

Co potrzebujemy?

  • dorada
  • szalotka
  • bazylia
  • kasza gryczana
  • bulion
  • kalafior
  • por
  • marchewka
  • seler
  • passata pomidorowa
  • sól, pieprz
  • kolendra
  • kurkuma
  • oliwa

Przygotowanie ryby jest bardzo proste – nacinamy ją tak jak na zdjęciu. W nacięcia wkładamy cebulę szalotkę, do środka bazylię, sól i pieprz. Pieczemy z masełkiem przez jakieś 20-25 min w 180 st. Pod przykryciem. Na koniec ściągamy przykrycie, żeby skórka się nieco przypiekła.

Na patelni podsmażamy warzywa (kalafior dodajemy na końcu, by był lekko muśnięty temperaturą). Kaszę gryczaną w międzyczasie gotujemy (uwaga, żeby nie przegotować; sugerujcie się opisem na opakowaniu). Dodajemy kaszę, podlewamy bulionem, wrzucamy przyprawy i dodajemy passatę pomidorową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *