Bezglutenowa szarlotka sypana to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, a efekt jest naprawdę bardzo dobry. Ciasto jest pyszne i znika ekspresowo.
Co potrzebujemy?
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki uniwersalnej Grano*)
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej bezglutenowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego bezglutenowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 8 kwaśnych jabłek
- 200 g zimnego masła
Mąka, kaszka kukurydziana, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia – wszystko mieszamy razem. Dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Tortownicę (lub inną formę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie bułką tartą bezglutenową.
Na spód wysypujemy pierwszą część suchych składników. Na to jabłka. Znów suche składniki i reszta jabłek. Na koniec ostatnia część suchych składników. Na wierzch ścieramy masło tak, żeby przykryło całość.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

* Cena: 9,90 zł/kg; skład: Mąka ryżowa, skrobia tapiokowa, skrobia ziemniaczana, mąka gryczana biała, skrobia kukurydziana, mielona łuska babki płesznik, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym.