Naleśniki bezglutenowe na ostro z sosem pomidorowym i serem

Naleśniki nie muszą być tylko w wersji słodkiej, choć do tej chyba jesteśmy najbardziej przyzwyczajeni. Dziś mam dla Was nieco bardziej pracochłonne danie (nie tak pracochłonne jak Boeuf Bourguignon), które na pewno trafi w gusta każdego łasucha. Panie i Panowie: naleśniki bezglutenowe w wersji wytrawnej.

Co potrzebujemy?

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki (wybrałam mąkę Schar)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody (może być gazowana, ale normalna też będzie okej)
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • olej (do smażenia)

Farsz naleśników:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 papryczki chili
  • mąka
  • oliwa
  • bezglutenowy sos sojowy (ok. 2 łyżki)
  • odrobina wody

Sos do polania naleśników:

  • puszka krojonych pomidorów
  • czosnek (ok. 2 ząbków, ja wzięłam 4, bo uwielbiam czosnek)
  • 1/2 papryczki chili
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • ser (ok. 120 g)

Wyrabiamy ciasto na naleśniki. Dodajemy najpierw mąkę i sól, dodajemy jajko, wodę, mleko i wszystko mieszamy. Odkładamy ciasto na ok. 30 minut, żeby mogło odpocząć. Smażymy naleśniki i odkładamy na talerz. Będą nam potrzebne dopiero za kilka dłuższych chwil.

Czas na przygotowanie farszu na naleśniki.  Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z papryką czerwoną i cukinią. Drobno siekamy chili. Kurczaka oprószamy mąką, smażymy na oliwie. Dorzucamy warzywa pokrojonę w kostkę oraz chili. Wszystko mieszamy. Dodajemy kurkumę, oregano i odrobinę wody. Dolewamy sos sojowy. Wszystko smażymy i odkładamy.

Teraz czas na sos. Uważajcie, żebyście – tak jak ja – nie poparzyli się, bo rozgrzany sos pomidorowy jest naprawdę gorący. Do garnka wlewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojony drobno czosnek i chili. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy (oregano, kurkuma, sól, pieprz) i gotujemy na wolnym ogniu.

Naleśniki zawijamy z farszem, posypujemy w środku serem. Układamy w formie żaroodpornej. Wszystko polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.

Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie propozycja Kwestii Smaku.

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

One Comment Dodaj swój

  1. jazglowawchmurach napisał(a):

    wyglądają wyśmienicie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *