Naleśniki nie muszą być tylko w wersji słodkiej, choć do tej chyba jesteśmy najbardziej przyzwyczajeni. Dziś mam dla Was nieco bardziej pracochłonne danie (nie tak pracochłonne jak Boeuf Bourguignon), które na pewno trafi w gusta każdego łasucha. Panie i Panowie: naleśniki bezglutenowe w wersji wytrawnej.
Co potrzebujemy?
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki (wybrałam mąkę Schar)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody (może być gazowana, ale normalna też będzie okej)
- 1 szklanka mleka
- sól
- olej (do smażenia)
Farsz naleśników:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 1/2 papryczki chili
- mąka
- oliwa
- bezglutenowy sos sojowy (ok. 2 łyżki)
- odrobina wody
Sos do polania naleśników:
- puszka krojonych pomidorów
- czosnek (ok. 2 ząbków, ja wzięłam 4, bo uwielbiam czosnek)
- 1/2 papryczki chili
- oliwa
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy
- szczypta oregano
Dodatkowo:
- ser (ok. 120 g)
Wyrabiamy ciasto na naleśniki. Dodajemy najpierw mąkę i sól, dodajemy jajko, wodę, mleko i wszystko mieszamy. Odkładamy ciasto na ok. 30 minut, żeby mogło odpocząć. Smażymy naleśniki i odkładamy na talerz. Będą nam potrzebne dopiero za kilka dłuższych chwil.
Czas na przygotowanie farszu na naleśniki. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z papryką czerwoną i cukinią. Drobno siekamy chili. Kurczaka oprószamy mąką, smażymy na oliwie. Dorzucamy warzywa pokrojonę w kostkę oraz chili. Wszystko mieszamy. Dodajemy kurkumę, oregano i odrobinę wody. Dolewamy sos sojowy. Wszystko smażymy i odkładamy.
Teraz czas na sos. Uważajcie, żebyście – tak jak ja – nie poparzyli się, bo rozgrzany sos pomidorowy jest naprawdę gorący. Do garnka wlewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojony drobno czosnek i chili. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy (oregano, kurkuma, sól, pieprz) i gotujemy na wolnym ogniu.
Naleśniki zawijamy z farszem, posypujemy w środku serem. Układamy w formie żaroodpornej. Wszystko polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie propozycja Kwestii Smaku.
Smacznego!
wyglądają wyśmienicie !