Naleśniki bezglutenowe na ostro z sosem pomidorowym i serem

Naleśniki nie muszą być tylko w wersji słodkiej, choć do tej chyba jesteśmy najbardziej przyzwyczajeni. Dziś mam dla Was nieco bardziej pracochłonne danie (nie tak pracochłonne jak Boeuf Bourguignon), które na pewno trafi w gusta każdego łasucha. Panie i Panowie: naleśniki bezglutenowe w wersji wytrawnej.

Co potrzebujemy?

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki (wybrałam mąkę Schar)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody (może być gazowana, ale normalna też będzie okej)
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • olej (do smażenia)

Farsz naleśników:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 papryczki chili
  • mąka
  • oliwa
  • bezglutenowy sos sojowy (ok. 2 łyżki)
  • odrobina wody

Sos do polania naleśników:

  • puszka krojonych pomidorów
  • czosnek (ok. 2 ząbków, ja wzięłam 4, bo uwielbiam czosnek)
  • 1/2 papryczki chili
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • ser (ok. 120 g)

Wyrabiamy ciasto na naleśniki. Dodajemy najpierw mąkę i sól, dodajemy jajko, wodę, mleko i wszystko mieszamy. Odkładamy ciasto na ok. 30 minut, żeby mogło odpocząć. Smażymy naleśniki i odkładamy na talerz. Będą nam potrzebne dopiero za kilka dłuższych chwil.

Czas na przygotowanie farszu na naleśniki.  Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z papryką czerwoną i cukinią. Drobno siekamy chili. Kurczaka oprószamy mąką, smażymy na oliwie. Dorzucamy warzywa pokrojonę w kostkę oraz chili. Wszystko mieszamy. Dodajemy kurkumę, oregano i odrobinę wody. Dolewamy sos sojowy. Wszystko smażymy i odkładamy.

Teraz czas na sos. Uważajcie, żebyście – tak jak ja – nie poparzyli się, bo rozgrzany sos pomidorowy jest naprawdę gorący. Do garnka wlewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojony drobno czosnek i chili. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy (oregano, kurkuma, sól, pieprz) i gotujemy na wolnym ogniu.

Naleśniki zawijamy z farszem, posypujemy w środku serem. Układamy w formie żaroodpornej. Wszystko polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.

Do przygotowania tego przepisu zainspirowała mnie propozycja Kwestii Smaku.

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. wyglądają wyśmienicie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.