Makaron konjac z krewetkami z curry

Mam dziś dla Was przepis na makaron konjac z krewetkami w sosie z mleczka kokosowego, passaty pomidorowej i pasty curry.

Glukomannan konjac to rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny o nazwie konjac. Makaron z rośliny konjac, zwany jest także Shirataki Noodles. Najcenniejszą właściwością rośliny konjac jest wysoka zawartość błonnika. Konjac oprócz zawartości witamin, zawiera również mikroelementy takie jak żelazo, potas i wapń.

Co potrzebujemy?

  • makaron (może być konjac, może być ryżowy)
  • krewetki (u mnie szare, z pancerzykami)
  • 1,5 łyżki pasty curry
  • mleczko kokosowe
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • papryka (u mnie spiczasta)
  • cebula
  • szczypiorek
  • olej do woka (albo oliwa)

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej do woka. Smażymy cebulę i pokrojoną w małe paski paprykę. Dodajemy pastę curry i wszystko smażymy. Wrzucamy krewetki i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe. Wszystko smażymy razem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Dodajemy pokrojony szczypiorek.

Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *