Makaron konjac z krewetkami z curry

Mam dziś dla Was przepis na makaron konjac z krewetkami w sosie z mleczka kokosowego, passaty pomidorowej i pasty curry.

Glukomannan konjac to rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny o nazwie konjac. Makaron z rośliny konjac, zwany jest także Shirataki Noodles. Najcenniejszą właściwością rośliny konjac jest wysoka zawartość błonnika. Konjac oprócz zawartości witamin, zawiera również mikroelementy takie jak żelazo, potas i wapń.

Co potrzebujemy?

  • makaron (może być konjac, może być ryżowy)
  • krewetki (u mnie szare, z pancerzykami)
  • 1,5 łyżki pasty curry
  • mleczko kokosowe
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • papryka (u mnie spiczasta)
  • cebula
  • szczypiorek
  • olej do woka (albo oliwa)

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej do woka. Smażymy cebulę i pokrojoną w małe paski paprykę. Dodajemy pastę curry i wszystko smażymy. Wrzucamy krewetki i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe. Wszystko smażymy razem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Dodajemy pokrojony szczypiorek.

Gotowe!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. rapido pisze:

    Jakiś czas temu udało mi się dostać w salonie masażu namiar na Tajkę co sprzedaję produkty dla Tajów w W-wie, mówi tylko po angielsku, ale można się dogadać, tutaj filmik jak to jest przygotowywane: https://www.youtube.com/watch?v=BE0U-KKHAC8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *