Uwielbiam bataty. Ostatnio goszczą u mnie naprawdę często. Dziś mam dla Was przepis na bataty, indyka balsamico i pyszne ogórki.
Co potrzebujemy?
- bataty (1 duży)
- indyk (1 filet)
- oliwa (2 łyżki do marynaty + do skropienia batatów i ogórków)
- ocet balsamiczny (4 łyżki do marynaty)
- sól, pieprz
- ogórek szklarniowy
- sok z limonki (lub cytryny)
- syrop klonowy (lub miód)
- bazylia
- rozmaryn
Indyka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i marynujemy w oliwie, occie balsamicznym, soli i pieprzu, dodając listki rozmarynu. Wszystko mieszamy.
Bataty kroimy w kawałki, wykładamy do formy żaroodpornej, pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut.
W międzyczasie smażymy indyka (bez marynaty, zostawiamy ją na później). Wykładamy go do formy z upieczonymi już batatami. Polewamy wszystko podgrzaną na patelni marynatą z miodem (lub syropem klonowym). Wszystko pieczemy w piekarniku jeszcze przez 7 minut.
Ogórka kroimy w kostkę, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól, pieprz i posiekaną bazylię.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.