Bataty i indyk balsamico

Uwielbiam bataty. Ostatnio goszczą u mnie naprawdę często. Dziś mam dla Was przepis na bataty, indyka balsamico i pyszne ogórki.

Co potrzebujemy?

  • bataty (1 duży)
  • indyk (1 filet)
  • oliwa (2 łyżki do marynaty + do skropienia batatów i ogórków)
  • ocet balsamiczny (4 łyżki do marynaty)
  • sól, pieprz
  • ogórek szklarniowy
  • sok z limonki (lub cytryny)
  • syrop klonowy (lub miód)
  • bazylia
  • rozmaryn

Indyka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i marynujemy w oliwie, occie balsamicznym, soli i pieprzu, dodając listki rozmarynu. Wszystko mieszamy.

Bataty kroimy w kawałki, wykładamy do formy żaroodpornej, pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut.

W międzyczasie smażymy indyka (bez marynaty, zostawiamy ją na później). Wykładamy go do formy z upieczonymi już batatami. Polewamy wszystko podgrzaną na patelni marynatą z miodem (lub syropem klonowym). Wszystko pieczemy w piekarniku jeszcze przez 7 minut.

Ogórka kroimy w kostkę, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól, pieprz i posiekaną bazylię.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *