Mam dziś dla Was przepis na makaron konjac z krewetkami w sosie z mleczka kokosowego, passaty pomidorowej i pasty curry.

Glukomannan konjac to rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny o nazwie konjac. Makaron z rośliny konjac, zwany jest także Shirataki Noodles. Najcenniejszą właściwością rośliny konjac jest wysoka zawartość błonnika. Konjac oprócz zawartości witamin, zawiera również mikroelementy takie jak żelazo, potas i wapń.
Co potrzebujemy?
- makaron (może być konjac, może być ryżowy)
- krewetki (u mnie szare, z pancerzykami)
- 1,5 łyżki pasty curry
- mleczko kokosowe
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- papryka (u mnie spiczasta)
- cebula
- szczypiorek
- olej do woka (albo oliwa)
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej do woka. Smażymy cebulę i pokrojoną w małe paski paprykę. Dodajemy pastę curry i wszystko smażymy. Wrzucamy krewetki i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe. Wszystko smażymy razem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Dodajemy pokrojony szczypiorek.
Gotowe!
Jakiś czas temu udało mi się dostać w salonie masażu namiar na Tajkę co sprzedaję produkty dla Tajów w W-wie, mówi tylko po angielsku, ale można się dogadać, tutaj filmik jak to jest przygotowywane: https://www.youtube.com/watch?v=BE0U-KKHAC8