Krewetki z patelni – pyszny smak, prosty przepis

Czas na banalnie prosty przepis, w efekcie którego powstaje przepyszne danie: krewetki z patelni!

Co potrzebujemy?

  • krewetki (w zależności od porcji i apetytu; mogą być surowe lub obrane, gotowane)
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 50 g masła
  • 50 ml białego wina
  • oliwa
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • posiekane chili

Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy z jelit (ciemna kreska na tułowiu), osuszamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy drobno posiekany czosnek i chili, smażymy. Wrzucamy krewetki i smażymy do zmiany koloru (przy surowych), około minutę z każdej strony. Nie róbmy tego zbyt długo, bo krewetki będą przeciągnięte, twarde i niesmaczne. Wlewamy wino i odparowujemy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy solą. Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *