Czas na banalnie prosty przepis, w efekcie którego powstaje przepyszne danie: krewetki z patelni!
Co potrzebujemy?
- krewetki (w zależności od porcji i apetytu; mogą być surowe lub obrane, gotowane)
- 4 ząbki czosnku
- ok. 50 g masła
- 50 ml białego wina
- oliwa
- sól do smaku
- natka pietruszki
- posiekane chili
Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy z jelit (ciemna kreska na tułowiu), osuszamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy drobno posiekany czosnek i chili, smażymy. Wrzucamy krewetki i smażymy do zmiany koloru (przy surowych), około minutę z każdej strony. Nie róbmy tego zbyt długo, bo krewetki będą przeciągnięte, twarde i niesmaczne. Wlewamy wino i odparowujemy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy solą. Gotowe!