Krewetki z patelni – pyszny smak, prosty przepis

Czas na banalnie prosty przepis, w efekcie którego powstaje przepyszne danie: krewetki z patelni!

Co potrzebujemy?

  • krewetki (w zależności od porcji i apetytu; mogą być surowe lub obrane, gotowane)
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 50 g masła
  • 50 ml białego wina
  • oliwa
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • posiekane chili

Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy z jelit (ciemna kreska na tułowiu), osuszamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy drobno posiekany czosnek i chili, smażymy. Wrzucamy krewetki i smażymy do zmiany koloru (przy surowych), około minutę z każdej strony. Nie róbmy tego zbyt długo, bo krewetki będą przeciągnięte, twarde i niesmaczne. Wlewamy wino i odparowujemy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, resztę masła i 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy solą. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.