Czarny makaron białkowy z sosem pomidorowym z cynamonem, chili, czosnkiem i cebulką oraz mięsem mielonym – to kolejne danie, które chcę Wam pokazać. Gotowi?
Co potrzebujemy?
- makaron białkowy (czarny, ostatnio był w Biedronce)
- puszka pomidorów krojonych
- masło
- oliwa
- 2-3 ząbki czosnku
- mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
- sos worcestershire
- oregano
- cynamon
- chili
- sól, pieprz
- bazylia (do ozdoby)
Makaron gotujemy. Po ugotowaniu warto przepłukać wodą, bo makaron będzie lekko oddawał kolor. Makaron przekładamy bezpośrednio do przygotowanego sosu.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy czosnek, chili. Podsmażamy i dodajemy mięso. Wlewamy trochę sosu worcestershire (jeśli nie mamy, możemy być sojowy). Dodajemy sól, pieprz, oregano i cynamon. Smażymy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pomidory z puszki, oliwę i gotujemy chwilę, aż sos lekko odparuje.
Można ozdobić bazylią.