Rosół z indyka

Czas na rosół z indyka! Idealny nie tylko na chwile, kiedy męczymy się z przeziębieniem. Także na dobry, domowy obiad.

Co potrzebujemy?

  • udziec z indyka
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól morska (może być zwykła)
  • sos sojowy
  • oliwa
  • 3 suszone borowiki (lub inne grzyby)
  • natka pietruszki

Potrzebujemy przede wszystkim dużo czasu, bo rosół wymaga naszej cierpliwości.

Mięso płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy ok. pół łyżki soli i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około pół godziny. Wylewamy mięso z płukanki, wlewamy nową wodę (prawie cały garnek). I gotujemy do zagotowania. Ściągamy szumowiny z powierzchni (żeby rosół był klarowny). Zmniejszamy ogień maksymalnie i gotujemy ok. 1.5 godziny.

W międzyczasie przypalamy obraną cebulę. Można opalić ją nad gazem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, można zrobić to na patelni grillowej lub w piekarniku. Podobnie robimy z czosnkiem. Marchewkę obieramy i kroimy na pół, podobnie z pietruszką, selerem i porem.  Do garnka z mięsem dodajemy przyprawy (uwaga z sosem sojowym i solą, żeby nie przesadzić!). Wrzucamy grzybki. Gotujemy raz jeszcze do zagotowania.

Pod koniec gotowania wyłowić natkę, pory oraz kawałki innych zielonych warzyw, bo zaczną się rozpadać.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.